Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Αχ! Μελαχροινό μου - Λεφθέρης Μενεμενλής


2 σχόλια:

  1. Αχ μελαχρινό μου, γύρισε να ιδείς,
    πως με βασανίζεις και με τυραννείς,
    πως με βασανίζεις και με τυραννείς.

    Το κορμί μου λιώνει όταν σε κοιτώ,
    όταν σε δω πως είσαι μελαγχολικό.

    Αχ μελαχρινό, σκέρτσο πεταχτό,
    γιατί με βασανίζεις, αφού σε αγαπώ.

    Μ' έδωκες τον όρκο, πως θα μ' αγαπάς,
    μα εσύ είσαι ψεύτρα, και παιζογελάς,
    μα εσύ είσαι ψεύτρα, και παιζογελάς.

    Δίχως να ρωτήσεις, μου πήρες την καρδιά,
    μελαχρινό λυπήσου, δως μου παρηγοριά.

    Δως μου λάγνα, ολόγλυκα φιλιά,
    γιατί μελαχρινό μου,τα έχω χάσει πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΧ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟ ΜΟΥ –ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΕΝΕΜΕΝΛΗΣ - ΗΧΟΓΡΑΦΙΣΗ 1911!!!
    Μια ακόμη Μνήμη της μουσικής σκηνής του Σμυρναίικου τραγουδιού 1900 – 1922!

    Αυθεντική ηχογράφηση απο τη Σμύρνη έτους 1911! Στοιχεία δίσκου: Favorite 1-55030, 1911! Με τον «Λεφτέρη», όπως αναγράφεται στον δίσκο από την Μενεμένη, τον γνωστό Μενεμενλή! Πρόκειται για μια σπάνια δουλειά, όσον αφορά στην λεπτομέρεια, στην αισθητική, αλλά και στο αποτέλεσμα! Λειτουργεί τόσο ως εγκυκλοπαιδικό μουσικό εγχειρίδιο αλλά και ως ένας πολύ καλός λόγος για να έρθει κάποιος πιο κοντά με το Σμυρναίικο τραγούδι και όλη την κουλτούρα που αυτό κουβαλά! Πραγματικά, είναι τόσο προσεγμένη αυτή η ηχογράφιση, που το λιγότερο που μπορεί να καταφέρει είναι να συγκινήσει, όχι μόνο τους συναισθηματικά δεμένους με την Σμύρνη και την Ιωνία –Ερυθραία ευρύτερα, αλλά και όλους όσους αγαπούν την μουσική!

    Φημισμένη για τη μουσική της ζωή η Σμύρνη, είχε ήδη από τον 19ο αιώνα καταστήματα πώλησης μουσικών ειδών! Όταν μάλιστα ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα, η κυκλοφορία κυλίνδρων και δίσκων γραμμοφώνου, τα καταστήματα αυτά που διέθεταν τέτοια είδη, θεωρούνταν τότες «καταστήματα νεωτερισμών»!

    Ένα τέτοιο κατάστημα (και το πιο φημισμένο), ήταν του Εγιούμπ Σάμπρι, το οποίο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ήταν το μοναδικό της Σμύρνης που ηχογραφούσε και διέθετε στο εμπόριο, κυλίνδρους φωνογράφου! Ο Εγιούμπ Σάμπρι είχε οργανωμένο κατάστημα ειδών φωνογράφου, που πουλούσε φωνογράφους και κυλίνδρους, ενώ διέθετε και συνεργείο επισκευών! Τύπωνε μάλιστα και καταλόγους με ελληνικά και τούρκικα τραγούδια, ως διαφημιστικό υλικό!

    Ακόμη, υπάρχει το ενδεχόμενο, ο Εγιούμπ Σάμπρι να είχε εμπορικές σχέσεις με την γερμανική εταιρία δίσκων ODEON. Πιθανότατα να ήταν αντιπρόσωπος της εταιρίας αυτής στην Σμύρνη! Αυτό επαληθεύεται από το γεγονός ότι σ’ έναν δίσκο της ODEON με τίτλο «Μια Σμυρνιά», (αριθ. Καταλόγου 31958) και με τραγουδιστή τον Κωνσταντινουπολίτη Γιαγκούλη, ηχογραφημένο στην Κωνσταντινούπολη την περίοδο 1905 -1910, ακούγονται τα παρακάτω επιφωνήματα:
    -Γεια σου Σμύρνη με τα κορίτσια σου!
    -Γιασάν Σαμπρί Εφέντη!
    Δηλαδή, ο τραγουδιστής χαιρετίζει (ο χαιρετισμός σε κάποια πρόσωπα συνηθιζόταν στα ενδιάμεσα και κυρίως προς το τέλος των τραγουδιών), τη γυναικεία χορωδία που συμμετείχε στην ηχογράφιση του δίσκου αυτού, καθώς και τον Εγιούμπ Σάμπρι!

    Πηγές: 1. Γιώργος Καμπουράκης, 100 χρόνια ηχογραφήσεων, περιοδικό «Ήχος», τεύχος 56, Νοέμβριος 1977.
    2. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, Πτυχιακή εργασία της Αικατερίνης Γαλάτου με θέμα: “Η μουσική Ζωή στην Σμύρνη, στα τέλη του 19ου αιώνα, έως το 1922 και η συμβολή της στο ρεμπέτικο τραγούδι»

    Ακούγοντας όλα αυτά τα αυθεντικά τραγούδια, τα τραγούδια των προγόνων μας και με συνοδοιπόρο το συνοδεύων πληροφοριακό υλικό, μοιάζει πραγματικά πως χάνεσαι στο χρόνο! Ένα μαγικό ταξίδι, μέσα στους ήχους της δικής μας ανατολής, σε μια ιστορία που αισθάνεσαι να καταγράφεται πιο πραγματική απο ποτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή